Swedish for Medics > Content > Dag 1

Första dagen på avdelningen

Presentation
Jag heter Stephanie Schmidt. Stephanie är mitt förnamn och Schmidt är mitt efternamn. Jag är 24 år gammal och är sedan en vecka tillbaka i Umeå för att göra fem veckors praktik här. Jag bor i ett rum i en studentkorridor i stadsdelen Ålidhem. Jag kommer från Berlin och har tidigare gjort praktik där på ett universitetssjukhus. Jag läser nu åttonde terminen på läkarutbildningen. Jag är inte gift men är sambo dvs. bor tillsammans med min pojkvän hemma i Berlin. Han kommer snart att komma hit för att hälsa på mig. Om han hittar ett jobb kan han stanna med mig här i Umeå.

Uppgift I Presentation
Klockan kvart i åtta har du bestämt träff med avdelningsläkaren på medicinavdelningen, Mikael Andersson, som ska visa dig runt. Du går till avdelningen och träffar först sjuksköterskan, Birgitta, sedan Mikael Andersson och överläkaren Britt-Marie Sjögren.
Besvara frågorna som de ställer med hjälp av presentationen av dig själv ovan.

En dag på avdelningen
Idag är alltså din första dag här hos oss på avdelningen. Jag tänkte först berätta för dig hur en dag kan se ut så att du vet ungefär vad du ska förvänta dig. Rutinerna skiljer sig naturligtvis mellan olika avdelningar och sjukhus.
Klockan åtta börjar dagen för oss läkare. Sköterskorna börjar tidigare på morgonen och sköter bl.a. om att ta blodprover och ge mediciner. Om du vill kan du gärna följa med en sköterska för att se hur det går till.

Klockan kvart över åtta är det röntgenrond. Där visar röntgenläkaren alla röntgenbilder som vi begärt till skyltning dagen innan. Därefter berättar den läkare som haft jour vad som hänt under jouren, dvs. om det har varit något problem med någon av de inneliggande patienterna. Han berättar också om de patienter han träffat på akuten och framför allt om de som blev inlagda under natten. Klockan halv nio börjar ronden. Hur den går till förklarar jag lite senare. Därefter brukar vi ta fikapaus. I fikarummet finns kaffe och smörgåsar som betalas av en gemensam fikakassa där alla lägger lika mycket pengar varje månad. Det finns en burk för pengarna, påminn mig eller fråga någon så visar vi dig var den är.

Vid 12 går vi och äter lunch, om du har med dig egen mat finns det mikrovågsugnar i fikarummet, annars finns det också en personalmatsal. Efter lunch görs inskrivningarna av de nya patienter som ska läggas in (hur det går till förklaras mer ingående vid ett senare tillfälle). Under eftermiddagen skriver vi också epikriser för de patienter som skrivits ut under dagen. Dessutom tillkommer alltid annat avdelningsarbete som t.ex. konsultationer, remisser och planering för behandlingen av de patienter som vi har inlagda på avdelningen. Klockan fem är arbetsdagen slut.

Uppgift II: En dag på avdelningen
Svara på frågorna om avdelningsrutinerna.

Swedish for Medics > Content > Dag 1
© 2005 medialutions GmbH