Swedish for Medics > Content > Dag 4

Ronden

Lennart Bäckström: ”Ja, nu är det strax dags för den första ronden. Jag går snabbt igenom de olika patienterna som ligger i den här salen, sedan går jag igenom nya labsvar och annan information som har kommit till sedan igår och efter det går vi in till patienterna. I den här salen ligger Alma Sandgren och Ulla Hellström. Alma kom in i förrgår med hög feber, hosta, andfåddhet och andningskorrelerade smärtor. Hon sökte först på vårdcentralen och remitterades in därifrån av sin distriktsläkare. Vi har gjort en lungröntgen som visade en lobär pneumoni i vänster underlob. Vi har också skickat ett sputumprov och under tiden har vi satt in bredsprektrumantibiotika som är förstahandsval vid lunginflammation.
Sedan tittar jag i journalen... så bra, febern har redan gått ner, de vita blodkropparna och CRP likaså ... fast de är fortfarande ordentligt förhöjda.

Lennart Bäckström: ”Syster Birgitta, borde inte svaret från mikrobiologen också vara färdigt, har du sett till det?”
Birgitta: ”Ja, det ska ligga i journalen.”
Lennart Bäckström: ”Hm, ja här är det ju! Bra, svaret visar att det är pneumokocker som är känsliga för det antibiotikum vi har satt in. Då fortsätter vi med den behandlingen.
Ulla Hellström kom för tio dagar sedan med koliksmärtor och ikterus till akuten. Hon hade sedan tidigare gallstenar och vid ultraljudsundersökningen såg man gallstenar i gallgången. Man gjorde ett försök att ta bort stenarna med ERCP. Patienten har inga besvär längre, men vi har ändå skrivit en remiss till kirurgen för att sätta henne på operationslistan för att ta bort gallblåsan. Ja, då går vi väl in....

Lennart Bäckström: ”Godmorgon Alma, jag har med mig en läkarkandidat, Stephanie Schmidt. Hur mår du idag?”
Alma Sandgren: ”Jag mår mycket bättre. Jag känner mig fortfarande lite matt och krasslig, men andfåddheten är i alla fall borta.”
Lennart Bäckström: ”Det låter ju bra. Labvärdena är också på väg åt rätt håll. Vi fortsätter med den antibiotikakur som du har börjat på.”
Alma Sandgren: ”Hur länge måste jag stanna här på sjukhuset?”
Lennart Bäckström: ”Ja, du bör ta antibiotika i minst tio dagar sammanlagt, men du måste ju inte stanna här hela den tiden. Det som är avgörande är hur du mår, vi vill att du ska vara återställd innan vi låter dig åka hem. Dessutom vill vi att du gör en till lungröntgen efter 6-8 veckor för att vara säker på att det inte blivit några komplikationer. Jag tror att det nog vore bra om du stannade här tills början av nästa vecka så att du hinner återhämta dig ordentligt. När du åker hem skriver vi ett brev till distriktsläkaren så att han vet vad vi gjort här och hur vi har tänkt det med uppföljningen. Låter det bra?”
Alma Sandgren: ” Jadå, det låter jättebra!”
Lennart Bäckström: ”Alma, går det bra att kandidaten lyssnar på dina lungor?”
Alma Sandgren: ”Javisst!”
Stephanie Schmidt: ” Så Alma, kan du sätta dig på sängkanten och ta av dig på överkroppen? Ska jag hjälpa dig?”
Alma Sandgren: ”Nejdå, det behövs inte, jag klarar mig själv.”
Stephanie Schmidt: ”Först kommer jag att knacka lite på ryggen. Andas ut och in som vanligt och håll andan nu... bra, andas djupt med öppen mun. Om du blir yr måste du säga till.”
Alma Sandgren: ”Jaha.” (hon andas ut och in)
Stephanie Schmidt: ”Tack så mycket . Jag är färdig nu, du kan andas som vanligt igen och ta på dig blusen.”

Lennart Bäckström: ”Godmorgon Ulla, det här är en blivande kollega, Stephanie Schmidt. Hur är det med dig idag?”
Ulla Hellström: ”Bara bra, skulle kirurgen komma idag?”
Lennart Bäckström: ”Ja, han kommer nog under eftermiddagen.”
Ulla Hellström: ”Bra, då vet jag. Är operationen verkligen nödvändig? Är det farligt?”
Lennart Bäckström: ”Operationen är inte absolut nödvändig just nu, du är ju besvärsfri. Däremot kan smärtorna, dvs gallkoliken komma tillbaka när som helst. Jag skulle nog vilja säga att sannolikheten är stor att det kommer tillbaka. Dessutom finns det en risk att gallblåsan och gallgångarna blir infekterade och då kan det snabbt bli allvarligt. Risken med operationen är mycket större om du väntar med den tills någon komplikation uppstår. Kirurgen kommer också att mer ingående förklara för dig hur operationen går till, vilka risker som finns och vad som händer om du väljer att avstå från operationen.”
Ulla Hellström: ”Det gjorde verkligen förskräckligt ont. Det där vill jag helst inte uppleva igen. Jag ska passa på att fråga kirurgen mer när han kommer.”
Lennart Bäckström: ”Ja, gör det. Då syns vi imorgon bitti igen.”
Lennart Bäckström: ”Här i nästa sal ligger Mats Andersson. Du har ju gjort inskrivningen och undersökt honom, då kan du berätta om honom för mig.”
Uppgift
Skriv en kort patientpresentation som du skulle kunna framföra under en rond.
Swedish for Medics > Content > Dag 4
© 2005 medialutions GmbH