Swedish for Medics > Content > Dag 5

Operation

Lennart Bäckström: ”Stephanie, Ulla Hellström ska opereras i dag och kommer strax att bli hämtad. Om du vill kan du följa med till operationen!”
Stephanie Schmidt: ”Ja, gärna!”
Lennart: ”Bra, då följer jag med dig till op och presenterar dig för op-systrarna och narkossköterskorna, som sedan kommer att ta hand om dig.”
Sköterska Anneli: ”Dåså, då kan du ta på dig de gröna kläderna. Träskor finns där bakom dig, munskydd och mössa finns där borta.”
Stephanie: ”OK, jag är färdig nu!”
Anneli: ”Bra, då kan du följa med här!”
Anneli: ”Ja, ni har väl redan träffats på avdelningen, så jag behöver inte presentera er för varandra eller?”
Stephanie: ”Nej, det behövs inte, vi har redan träffats.”
Anneli: ”Ulla, innan narkosläkaren kommer för att söva dig måste jag ansluta dig till övervakningsapparater och sätta ett dropp. Stephanie kommer att hjälpa mig. Kan du sätta fast blodtrycksmanschetten, EKG-elektroderna och pulsoximetern? Under tiden gör jag i ordning droppet. Patienten har redan en venös infart och jag har redan kollat att den fungerar. Ja, här kommer vår narkosläkare också... .”

Tobias Nord: ”Hej på er allesamman!”
Johannes: ”Det här är Stephanie, en tysk utbytestudent. Hon vill gärna vara med och titta på idag.”
Tobias Nord: ”Trevligt, ja då kan vi sätta igång. Hur mår du idag Ulla? Har du sovit gott?”
Ulla: ”Ja, jag sov riktigt gott på tabletten jag fick igår kväll, men nu känner jag mig ganska spänd.”
Tobias: ”Ja, men det är inte onormalt. Jag ska ge dig en lugnande medicin nu, och sedan kommer vi att börja med narkosen. Ur den här masken kommer rent syre. Andas som vanligt. Stephanie kan du hålla masken över hennes mun och näsa? Håll försiktigt, tryck inte för hårt. Så Ulla, då sprutar jag in narkosmedlet. Det kan hända att det bränner till lite i armen just innan du somnar.... Patienten sover nu. Jag kommer att ventilera henne en kort stund tills det muskelavslappnande medlet börjat verka och sedan intuberar jag patienten. Så, då är patienten ok, nu kan kirurgerna komma in.”
Johannes: ”Kirurgerna desinficerar nu operationsområdet och täcker patienten med sterila gröna dukar. Det är bäst om du står kvar här vid huvudändan, här ser du bildskärmen och operationsområdet bäst och står inte heller i vägen.
Stephanie: ”Vad är bildskärmen till för?”
Johannes: ”Gallblåsan tas bort laparoskopiskt. Man gör tre små snitt i bukväggen. Genom snittet vid naveln för man in en kamera i bukhålan, genom de andra två för man in fina instrument. På så sätt slipper man i de allra flesta fall göra ett buksnitt på patienten.
Stephanie: ”Jaha, då kan man alltså se hela operationen på bildskärmen?”
Johannes: ”Ja, precis. Har du varit med på en operation tidigare?”
Stephanie: ”Nej, det här är första gången och jag tycker att det är jättespännande.”
Johannes: ”Om du börjar må dåligt måste du säga till. Det är bättre att säga till i tid istället för att hamna på akuten med ett krossår och hjärnskakning, eller hur?
Stephanie: ”Ja.... jag säger till ifall jag börjar bli yr och illamående.”

Swedish for Medics > Content > Dag 5
© 2005 medialutions GmbH