1 2 3 4 5
Bilde av ett-tall
Bilde av lite tall
 
Bilde av pil forover  Tilbake  

 

    Bilde av bok med alfabet
Søk i ordboka  

LEKSJON 5

Måling av temperaturen Bilde av en bok

Utstyr

  • Termometer eller temperaturmåler for måling i endetarmen, armhulen, munnen eller øret
  • Glidemiddel (vaselin) og plasthylse ved måling i endetarmen
  • Pussbekken og eventuelt avfallspose

 

Viktig å vite

Det finnes ulike typer termometre – mekaniske og elektroniske. Til de mekaniske hører de vanlige kvikksølvtermometrene. Å bruke elektroniske temperaturmålere tar kortere tid enn å bruke kvikksølvtermometre, de fleste kan leses av etter ½ minutt.Bilde av Termometer

Før bruk må et termometer, være ”slått ned”. Hos barn eller hos urolige eller uklare pasienter skal en holde i termometeret under målingen.

Termometeret skal rengjøres etter bruk. I et privat hjem brukes lunkent såpevann. I institusjoner skal det brukes et godkjent desinfeksjonsmiddel.

Ved bruk av temperaturmålere som måler temperaturen i munnen eller øret, må en lese bruksanvisningen nøye.

Kvikksølvtermometer brukes i dag sjelden i institusjoner, men finnes ofte i private hjem. Hvis et kvikksølvtermometer knuser, er det svært viktig å få samlet opp alt kvikksølvet. Det gjør en lettest ved å suge det opp med en sprøyte. Alt kvikksølv og glass skal behandles som risikoavfall. Kvikksølv avgir en giftig damp.

Måling i rektum gir mer nøyaktig resultat enn måling i armhulen og munnen. En skal være oppmerksom på at et termometer eller måleapparat kan vise feil temperatur.

Gå videre  Bilde av pil forover

1 2 3 4 5